Ordförandes huvudsakliga uppgift är att leda riksförbundets verksamhet framåt och förvalta organisationen. Ordförande ska styra det operativa och strategiska styrelsearbetet samt hålla kursen genom att stötta övriga styrelsemedlemmar i deras arbete. Denne har även, tillsammans med vice ordförande, det övergripande ansvaret för att följa upp beslut som tagits och fördela dessa mellan diverse ansvarsområden i styrelsen. Ordförande ansvarar även för att leda möten, dokumentera styrelsens beslut och mötesprotokoll.

I övrigt kommer du att stå för en stor del av P-riks representation både internt och externt, vilket fordrar löpande kontakt med olika intressenter. Detta ansvar sammantaget innebär en förmåga att kunna ta beslut i medvind såväl som motvind och att kunna prioritera och organisera uppgifter och evenemang med kvalitét som ledord.

 

Som ordförande ser vi gärna att du:

Personegenskaper:

 • Kan hålla fokus på helheten och inte fastna i detaljer
 • Har ett brinnande engagemang och en stark vilja att leverera slutresultat med hög kvalitét
 • Har god förmåga att skapa relationer och nätverk
 • Är stresstålig
 • Är bra på att argumentera och kan på ett tydligt sätt nå ut med sitt budskap
 • Är prestigelös
 • Har god självkännedom

Ledaregenskaper:

 • Har erfarenhet av att leda grupper
 • Är en god lyssnare och vill få andra att känna sig sedda och inkluderade
 • Trivs med att ta ansvar och även att dela ansvar med andra
 • Har en kreativ ådra och en god förmåga att ta tillvara på övriga styrelsemedlemmars kreativa idéer
 • Har goda ledaregenskaper och förstår vikten av en välfungerande arbetsgrupp
 • Kan hantera konflikter på ett framgångsrikt sätt

Vidare är det meriterande om du tidigare har varit ordförande i en organisation och att du har en god kunskap om P-riks som organisation.

Vi erbjuder dig
Som ordförande får du en stor möjlighet att påverka förbundets verksamhet och fortsatta utveckling. Detta ger dig värdefulla erfarenheter inom både ledarskap och styrelsearbete men bidrar även till din personliga utveckling. Ordföranderollen ger dig mångsidiga färdigheter och kunskaper som är värdefulla i ditt framtida arbetsliv och du skapar dig dessutom ett stort nätverk av drivna och engagerade människor. Detta är dessutom en fantastisk merit att ha på sitt CV och något som många arbetsgivare värderar högt. 

Varför ska man söka posten som ordförande?

”Därför att en post som ordförande i ett så stort förbund som P-Riks är väldigt roligt, utmanande och utvecklande. Du kommer att få lära dig mycket och ställas inför olika prövningar. Det jag har lärt mig allra mest är olika aspekter kring ledarskap. Inte bara att leda förbundet framåt utan även förbundsstyrelsen och mig själv. Du som söker denna post kommer ha ett väldigt roligt år framför dig.”

– Oskar, nuvarande ordförande.

 

Posten som ordförande är arvoderad på deltid, vilket innebär en månatlig ersättning, som beslutas av årsmötet på hösten. Arvoderingen är beroende av erhållandet av organisationsbidraget från MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.)

 

Fortfarande osäker på vad det innebär att vara ordförande i P-riks styrelse?

Hör av dig till oss i valberedningen eller nuvarande ordförande, så svarar vi gärna på dina frågor!

Ansvarig valberedare: Erica Karlsson, 0763925429, valberedningen@p-riks.se

Ordförande: Oskar Börjesson, 0707916970, ordforande@p-riks.se